Een goede mondgezondheid begint al vanaf het doorbreken van de eerste tandjes. Melktanden en -kiezen zijn minder sterk dan een volwassen gebit en hebben daarom veel zorg en aandacht nodig.

Lang niet alle kinderen vinden het een pretje om hun tanden te poetsen en om naar de tandarts te gaan. Daarom is het verstandig om ze al vanaf twee jaar mee te nemen voor controle van hun melkgebit. Zo raken ze op jonge leeftijd vertrouwd met de tandarts, waardoor ze zich snel op hun gemak voelen in de tandartsstoel. Ook worden eventuele problemen tijdig gesignaleerd en aangepakt.
We proberen de kinderen op spelenderwijs bekend en vertrouwd te maken met de gang van zaken in de tandartspraktijk.

Kinderen worden op een vriendelijke manier benaderd en na een bezoek aan de tandarts mogen ze hun geluk beproeven met onze grijpmachine.

Goed poetsen

Met goed poetsen kun je niet jong genoeg beginnen. U kunt daar zeker een steentje aan bijdragen:

  • Kinderen 0-1 jaar: poets minimaal 1 keer per dag met peutertandpasta
  • Kinderen van 2-4 jaar: poets minimaal 2 keer per dag met peutertandpasta
  • Kinderen vanaf 5 jaar: poets minimaal 2 keer per dag met fluoridehoudende tandpasta voor volwassenen

Naast goed poetsen dient er ook aandacht te zijn voor verstandig eten en drinken. Door een goede balans tussen poetsen en voeding kunnen de tanden sterk gehouden worden. Tandheelkunde Kliniek D’ Ouwe Haven helpt u graag met het geven van poetsinstructies en voedingsadvies.

Halfjaarlijkse controle

Om het gebit van uw kind in goede conditie te houden is het belangrijk om elk half jaar langs te komen voor periodieke controle. Wij controleren het gebit dan op mogelijke gaatjes en een juiste mondhygiëne. Daarnaast kijken we naar de stand van de tanden en kiezen. Zo kunnen we beoordelen of uw kind eventueel toe is aan een beugel. Dit gebeurt door middel van kijken in de mond en indien nodig met röntgenfoto’s.

Ouders hebben ook een belangrijke rol bij het schoonhouden van het gebit van hun kinderen. Veel kinderen nemen het immers niet zo nauw met een goede poetsdiscipline en hebben nog onvoldoende motoriek om hun tanden en kiezen zelf te poetsen. Het is ontzettend belangrijk om consequent en op de juiste manier te poetsen. Het is daarom raadzaam om dagelijks het gebit van kinderen tot tien jaar elke dag goed na te poetsen.

Behandelingen

De behandelingen zijn gericht op preventie en herstellen van een sterke mond. Tijdens de periode controle kan een kind al wennen bij ons in de stoel. De attributen van de tandarts worden uitgelegd en kleine behandelingen, zoals het maken van foto’s, polijsten van het gebit en een fluoridebehandeling worden uitgevoerd.
Behandelingen voor kinderen tot 18 jaar worden volledig vergoed vanuit de basisverzekering.

Preventie staat natuurlijk voorop, maar ook gaatjes worden behandeld. De behandeling zal dan goed worden uitgelegd, waardoor uw kind er bij betrokken zal zijn en weet wat er gedaan wordt. Hierbij geldt dat wij zeggen wat wij doen en dan ook alleen doen wat wij zeggen. Als een verdoving gewenst is, kan er ook worden voor verdoofd.

Angst

We doen er alles aan om u en uw kind op uw gemak te stellen. Kinderen zijn gevoelig voor de adviezen en de stemming van de ouders. Bent u zelf gespannen of zelfs bang voor een bezoek aan de tandarts? Laat dit uw kind dan niet merken, want uw kind kan dit van u overnemen. Straal zelf rust uit en leg nadruk op de positieve aspecten van de behandeling.

U kunt altijd een afspraak om met ons team kennis te maken.