Skip to content

Kindertandarts

Een goede mondgezondheid begint al vanaf het doorbreken van de eerste tandjes.

 Melktanden en -kiezen zijn minder sterk dan een volwassen gebit en hebben daarom veel zorg en aandacht nodig. Hoewel niet alle kinderen het leuk vinden om hun tanden te poetsen of naar de tandarts te gaan, is het verstandig om ze al vanaf 2 jaar mee te nemen voor controle van hun melkgebit. Zo raken ze op jonge leeftijd vertrouwd met de tandarts en voelen ze zich sneller op hun gemak in de tandartsstoel. Bij Tandheelkunde Kliniek D’ Ouwe Haven proberen we de kinderen op een speelse manier bekend en vertrouwd te maken met de gang van zaken in de tandartspraktijk. En na een bezoek aan de tandarts mogen ze natuurlijk hun geluk beproeven met onze grijpmachine!

Regelmatig poetsen

Het is nooit te vroeg om te beginnen met poetsen. U kunt daar zeker een steentje aan bijdragen.

  • Kinderen 0-1 jaar: poets minimaal 1 keer per dag met peutertandpasta
  • Kinderen van 2-4 jaar: poets minimaal 2 keer per dag met peutertandpasta
  • Kinderen vanaf 5 jaar: poets minimaal 2 keer per dag met fluoridehoudende tandpasta voor volwassenen. 

Onze kindertandarts verteld u graag meer

Naast het poetsen is het ook belangrijk om aandacht te geven aan verstandig eten en drinken. Onze kindertandarts helpt graag met bekende en onbekende poetsinstructies en voedingstips voor kinderen.

Kinderen tot 10 jaar altijd napoetsen

Ouders hebben een belangrijke rol bij het schoonhouden van het gebit van hun kinderen. Veel kinderen nemen het immers niet zo nauw met een goede poetsdiscipline en hebben nog onvoldoende motoriek om hun tanden en kiezen zelf te poetsen. Het is ontzettend belangrijk om consequent en op de juiste manier te poetsen. Het is daarom raadzaam om dagelijks het gebit van kinderen tot tien jaar elke dag goed na te poetsen.

Halfjaarlijkse controle

Om het gebit van uw kind in goede conditie te houden is het belangrijk om elk half jaar langs te komen voor periodieke controle. Wij controleren het gebit dan op mogelijke gaatjes en een juiste mondhygiëne. Daarnaast kijken we naar de stand van de tanden en kiezen. Zo kunnen we beoordelen of uw kind eventueel toe is aan een beugel. Dit gebeurt door middel van kijken in de mond en indien nodig met röntgenfoto’s. 

Speciale kinderbehandelingen

Onze kindertandarts helpt bij de preventie en behandeling van tandproblemen bij uw kind. Tijdens de periodieke controle kan uw kind wennen aan de tandartsstoel en de gebruikte instrumenten. We voeren kleine behandelingen uit, zoals het maken van foto’s, reinigen van het gebit en het geven van een fluoridebehandeling. Als er een gaatje wordt gevonden, leggen we dit rustig en duidelijk uit, zodat uw kind voorbereid is op de behandeling. Indien gewenst, zorgen we voor een comfortabele verdoving. Goed om te weten: behandelingen voor kinderen tot 18 jaar worden volledig vergoed door de basisverzekering.

Angst voor de tandarts

We begrijpen dat een bezoek aan de tandarts angst kan veroorzaken. We doen er dan ook alles aan om u en uw kind op uw gemak te stellen. Als ouder is het belangrijk om te onthouden dat kinderen gevoelig zijn voor stemming en adviezen. Als u zelf gespannen of angstig bent voor een tandartsbezoek, probeer dit dan niet te tonen aan uw kind, want dit kan hen ook angstig maken. Probeer kalm te blijven en richt u op de voordelen van de behandeling. We doen er alles aan om ervoor te zorgen dat uw kind zich op zijn gemak voelt en een positieve ervaring heeft.

U kunt altijd een afspraak maken om onze kindertandarts te ontmoeten.

Wij werken samen met

de meeste zorgverzekeraars

Tandheelkunde Kliniek
D’Ouwe Haven

Contact

Openingstijden

Maandag 08:00 – 17:00
Dinsdag 08:00 – 17:00
Woensdag 08:00 – 17:00
Donderdag 08:00 – 17:00
Vrijdag Gesloten
Zaterdag Gesloten
Zondag Gesloten
Wilt u een afspraak maken?
Neem contact op