Ga naar hoofdinhoud

Ontstoken tandvlees

Ontstoken tandvlees

Onvoldoende mondhygiëne kan leiden tot problemen met het tandvlees. Dit kan resulteren in vervelende ontstekingen en pijn. Liever voorkomen dan genezen.

Herken symptomen van ontstoken tandvlees

anneer uw tandvlees ontstoken is, kan de ontsteking zich op één plek bevinden of zich door uw hele mond verspreiden. Let op de volgende symptomen van tandvleesontsteking:

  • Rood en gezwollen tandvlees.
  • Bloeding tijdens of na het poetsen, flossen en tandenstoken.
  • Een slechte adem.
  • Pijn bij aanraking van het tandvlees.

Veel mensen ervaren geen pijnklachten als gevolg van ontstoken tandvlees. Als u uw gebit niet regelmatig laat controleren, breidt de ontsteking zich langzaam uit. Een ernstige ontsteking kan schade aanrichten aan uw tanden, kiezen en zelfs het kaakbot.

Hoe ontstaat tandvleesontsteking?

Dagelijks vormt zich een laagje tandplak op uw tanden en kiezen door eten, drinken, speeksel en bacteriën. Wanneer tandplak zich ophoopt op de overgang van uw tand of kies naar het tandvlees, veroorzaakt dit na verloop van tijd een ontsteking. Door uw tanden dagelijks grondig te poetsen en te reinigen met ragers, flossdraad of tandenstokers, voorkomt u dat tandplak uw tandvlees aantast.

Ontstoken tandvlees beïnvloedt uw gezondheid.

Bij ontstoken tandvlees zijn er meer bacteriën dan normaal in uw mond. Wanneer u deze bacteriën inslikt, komen ze in uw maag en vervolgens in uw bloed terecht. Hierdoor moet uw immuunsysteem harder werken om gezond te blijven.

De behandeling van ontstoken tandvlees

Door dagelijks uw tanden en kiezen grondig schoon te maken, voorkomt u dat tandplak de gezondheid van uw tandvlees aantast. Bij lichte ontsteking, ook wel gingivitis genoemd, kunt u dit zelf verhelpen door uw tanden. Er is sprake van parodontitis als u een ernstige  ontsteking heeft. Bij licht ontstoken tandvlees kunt u zelf actie ondernemen door uw tanden grondiger te reinigen. Op basis van de ruimte tussen uw tanden en kiezen zal de mondhygiënist u adviseren om flosdraad, tandenstokers of ragers te gebruiken.

Bij ernstig ontstoken tandvlees, waar tandplak is verhard tot tandsteen, zal de mondhygiënist dit met speciale instrumenten verwijderen. Zodra de tandplak is weggehaald, zal het tandvlees zich herstellen. In sommige gevallen kan het kaakbot aangetast zijn, waarbij de ontsteking operatief verwijderd dient te worden door een tandarts of parodontoloog.

Maak een afspraak voor ontstoken tandvlees

Blijf niet te lang rondlopen met ontstoken tandvlees en voorkom erger. Onze mondhygiënisten staan klaar om u de best mogelijke zorg te bieden. U kunt vertrouwen op onze ervaring en expertise. Aarzel niet om contact met ons op te nemen voor een afspraak. Bel ons op 033-3034913 of vul hier het contactformulier in.

Wij werken samen met

de meeste zorgverzekeraars

Tandheelkunde Kliniek
D’Ouwe Haven

Contact

Openingstijden

Maandag 08:00 – 17:00
Dinsdag 08:00 – 17:00
Woensdag 08:00 – 17:00
Donderdag 08:00 – 17:00
Vrijdag Gesloten
Zaterdag Gesloten
Zondag Gesloten
Wilt u een afspraak maken?
Neem contact op