Skip to content

Parodontologie

Ontstoken tandvlees of parodontitis kan verraderlijk zijn

De symptomen zijn vaak subtiel en niet direct waarneembaar, waardoor veel mensen zich niet bewust zijn van het probleem. Maar we moeten voorzichtig zijn, want tandvleesontstekingen en parodontitis kunnen ernstige gevolgen hebben, zoals het verlies van steunweefsel, waardoor tanden en kiezen los komen te staan. Daarom is het van cruciaal belang om bij elk bezoek tandvlees te laten controleren..

Wat houdt parodontitis precies in?

Parodontitis is een ontsteking die veroorzaakt wordt door bacteriën. Deze ontsteking ontstaat wanneer bacteriën zich ophopen op tanden en kiezen waardoor tandplak ontstaat langs de rand van het tandvlees. Een gebrek aan de juiste of dagelijkse mondverzorging kan de oorzaak zijn. De ontsteking begint bij het tandvlees en breidt zich vervolgens uit naar het onderliggende kaakbot, waardoor er openingen ontstaan tussen het tandvlees en het worteloppervlak van de tanden en kiezen.

Iedereen kan parodontitis krijgen!

Parodontitis kan bij iedereen voorkomen, ongeacht uw leeftijd. Naarmate u ouder wordt, neemt de kans op parodontitis echter wel toe. Heeft u last van bloedend, pijnlijk of ontstoken tandvlees? Merkt u dat uw tanden losser zitten of dat uw tandvlees zich terugtrekt? Heeft u een vieze smaak in uw mond of last van een slechte adem? Dan is het verstandig om u te laten controleren door uw vaste tandarts. Bij ernstige parodontale problemen, verwijst de tandarts u door naar onze parodontoloog.

Tandenstokers Tandartspraktijk Spakenburg Bunschoten

Wat veroorzaakt parodontitis?

Tandplak, erfelijkheid, overdraagbaarheid, roken, stress, verkeerde voeding en knarsetanden kunnen allemaal belangrijke oorzaken van parodontitis zijn. Tandplak bestaat uit verschillende soorten bacteriën en andere micro-organismen. Niet alleen de hoeveelheid tandplak op tanden en kiezen is van belang, maar ook de samenstelling ervan speelt een grote rol. Onderzoek toont aan dat parodontitis in sommige families vaker voorkomt dan in andere. Daarnaast is het risico op ernstige parodontitis drie keer groter bij mensen die roken.

Behandeling van parodontitis

Tijdige behandeling voorkomt tandverlies en een goede mondhygiëne helpt bij genezing. Verwijder daarom zelf dagelijks tandplak boven de tandvleesrand. Met behulp van een tandenborstel kunt u de tandplak aan het oppervlak wegpoetsen, terwijl u met ragers en tandenstokers de tandplak tussen uw tanden en kiezen kunt verwijderen. Onze tandarts of mondhygiënist reinigt uw diepere pockets. Door een goede mondhygiëne en gebitsreiniging zullen ontstekingen sneller genezen en zal gezond tandvlees zich weer hechten aan uw tanden en kiezen.

Wij staan voor u klaar om u te helpen met uw gebit en uw lach weer te laten stralen!

Wij werken samen met

de meeste zorgverzekeraars

Tandheelkunde Kliniek
D’Ouwe Haven

Contact

Openingstijden

Maandag 08:00 – 17:00
Dinsdag 08:00 – 17:00
Woensdag 08:00 – 17:00
Donderdag 08:00 – 17:00
Vrijdag Gesloten
Zaterdag Gesloten
Zondag Gesloten
Wilt u een afspraak maken?
Neem contact op