Een ontstoken wortelkanaal
Elke tand of kies bezit wortelkanalen, gevuld met pulpa
Dat is een combinatie van bindweefsel, zenuwvezels en bloedvaten. Helaas kan pulpa ontstoken raken door verschillende oorzaken, zoals een val, tandbederf (cariës) of een lekkende vulling. Het probleem is dat een ontstoken tandpulpa niet meer vanzelf geneest. En wanneer dit niet tijdig wordt behandeld kan de ontsteking zich verspreiden via de wortelpunt naar het bot, waardoor ook andere tanden of kiezen worden aangetast.
Symptomen van ontstoken wortelkanaal
Een ontstoken wortelkanaal, ook wel zenuwontsteking genoemd, kan erg pijnlijk zijn vanwege de gevoelige zenuwen. De volgende symptomen duiden op een ontstoken wortelkanaal:
- Een aanhoudende, kloppende pijn
- Extreme gevoeligheid bij het kauwen
- Gevoeligheid voor warmte of kou
- Uitstralende pijn naar de kaak, wang of het oor


De wortelkanaalbehandeling
Onze ervaren tandartsen hebben uitgebreide ervaring met wortelkanaalbehandelingen. De behandeling van een ontstoken tand of kies omvat vijf stappen. Het aantal benodigde afspraken hangt af van de conditie van uw tand en de vorm van het kanaal. In complexe gevallen, zoals bij een kromme wortel of onzichtbare kanalen, verwijzen wij u door naar onze ervaren tandarts-endodontoloog.
Stap 1: Vooronderzoek
Tijdens het vooronderzoek maakt onze tandarts of endodontoloog een röntgenfoto van uw tand of kies. We voeren tevens een percussietest en koudetest uit om de behandelmogelijkheden te bespreken. Hierbij krijgt u de gelegenheid om al uw vragen over de behandeling te stellen. Soms is het helaas nodig om de tand of kies te trekken als behoud niet mogelijk is.
Stap 2: Verdoving
Onze specialist verdooft het gebied rondom de ontstoken tand of kies door middel van een injectie met verdovingsvloeistof. In sommige gevallen is verdoving niet nodig, bijvoorbeeld als er geen gevoel meer is in de tand, doordat de zenuw al afgestorven is.
Stap 3: Steriele omgeving
Om zo hygiënisch mogelijk te werken, plaatst onze tandarts of endodontoloog een rubberen lapje, ook wel een cofferdam genoemd, over uw tand of kies. Hierdoor isoleert het de tand en voorkomt het dat bacteriën bij de tand komen wanneer we de tand aan de bovenkant openen. De rubberdam beschermt ook de mondholte tegen spoelmiddelen en kleine instrumenten die tijdens de behandeling worden gebruikt.
Stap 4: Reiniging en vulling van het kanaal
Na het openen van uw tand of kies verwijdert onze behandelaar het ontstoken weefsel. Vervolgens verbreden we de wortelkanalen met kleine vijltjes om ruimte te creëren voor het spoelmiddel. Dit spoelmiddel reinigt grondig en verwijdert het ontstoken weefsel. Een röntgenfoto wordt gemaakt om te controleren of de kanalen correct zijn behandeld. De ontstane ruimte door de vijltjes vullen we met rubberen stiftjes en sluiten we af met een normale vulling. Als uw tand of kies erg zwak is, kan het plaatsen van een kroon worden aanbevolen. We zullen dan tijdelijk de tand of kies afdichten met een vulling en een vervolgafspraak maken voor het plaatsen van de kroon.
Stap 5: Herstel en controle
Na een wortelkanaalbehandeling verdwijnen de klachten meestal direct. In sommige gevallen kan er napijn optreden, die u kunt verlichten met paracetamol en ibuprofen. Als de napijn na 2 weken aanhoudt of als u een gezwollen wang krijgt, neem dan contact met ons op. Na ongeveer een jaar kunt u terugkomen voor controle, waarbij opnieuw een röntgenfoto wordt gemaakt om te controleren of de ontsteking goed is genezen.
Afspraak maken voor een wortelkanaalbehandeling
Ons deskundige team staat klaar om u de best mogelijke zorg te bieden bij een ontstoken wortelkanaal. U kunt vertrouwen op onze ervaring en expertise. Aarzel niet om contact met ons op te nemen voor een afspraak. Bel ons op 033-3034913 of vul hier het contactformulier in.